Helsinkiläistä eläinsuojelua 140 vuotta!

Zacharias Topeliuksen vuonna 1870 perustaman ”Maj Föreningen”-yhdistyksen toiminta johti vuonna 1874 yli 50 vaikutusvaltaisen eläinsuojelijan kokoontumiseen, joka johti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen perustamiseen. Loppuunajettujen hevosten, sotien jälkeisten irtokoirista huolehtimisen sekä useiden innokkaiden aktiivisen toiminnan jälkeen Hesyllä hoidetaan nykyään olosuhteiden muutosten seurauksena enimmäkseen eläinsuojelun tarpeessa olevia kissoja. 140-vuotisjuhlavuosi tuo mukanaan kaikenlaista.

– Keväällä ja kesällä on luvassa muun muassa lasten pääsiäisrieha, sirutustapahtuma ja paljon muuta. Loppuvuonna yhdistys esittelee 140-vuotisjuhlanäyttelyssään Virka-gallerian Kulma-näyttelyssä 5.–30.11. toimintansa kehityskaaren, kertoo Hesyn tiedottaja Erja Veivo.

– Hesyn katse ei ole kuitenkaan menneessä, vaan myös tulevaisuudessa. Näin merkkivuonna onkin hyvä miettiä, mihin toiminnan suuntaviivoja kehitetään seuraavien 140 vuoden aikana. Yhdistys ottaakin mielellään vastaan lukijoiden näkemyksiä siitä, mitä nämä voisivat olla ja sisältää, Veivo vinkkaa.

Ihmiset tuntevat Hesyn hyvin, ja Itä-Pakilassa sijaitsevissa eläintiloissa käy joka päivä lukuisia lemmikin hankintaa harkitsevia asiakkaita. Hesy sijoittaa vuosittain noin 500 eläintä uusiin koteihin. Löytöeläimistä pidetään hyvää huolta ja myytti siitä, että kissoja ja koiria lopetettaisiin, mikäli niille ei löydy kotia, murtuu.

– Meillä on käytössä niin sanottu ”No kill policy”, eli yhdistys ei tosiaankaan lopeta terveitä eläimiä, vaan etsii niille uudet kodit riippumatta siitä, kauanko siinä kestää, Veivo painottaa.

– Hesyn hoiviin päätyy löytöeläinten lisäksi myös sosiaalisista tai eläinsuojelullisista syistä huostaan otettuja eläimiä. Sosiaalisten syiden takia tehdyissä huostaanotoissa omistajien tilanne on sellainen, etteivät he pysty hoitamaan lemmikkejään esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmien, hoitolaitokseen tai vankilaan joutumisen tai kuoleman vuoksi.

Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläimet toimitetaan Viikin löytöeläintalolle, jossa niitä säilytetään lakisääteiset 15 vuorokautta. Mikäli eläimen omistajaa ei tänä aikana löydy, saa Viikin löytöeläintaloa pitävä yrittäjä myydä ne. Jos yritys ei saa eläimiä uudelleensijoitettua, hakee Hesy ne omaan Eläinsuojelukeskukseensa, jossa niille suoritetaan kattava hoito-ohjelma ja josta ne sijoitetaan uusiin koteihin.

Veivo muistuttaakin, että eläimen hankintaa on aina harkittava tarkkaan eikä Hesyltä luovuteta lemmikkiä kenelle tahansa, vaan yhdistys seuraa sijoitettujen eläinten kuulumisia ja kotiutumistaluovutuksen jälkeenkin ja omistajan on sitouduttava luovutusehtoihin.
– Eläin ei koskaan saa olla heräteostos tai -hankinta, vaan eläimen hankintaa on aina harkittava tarkkaan, koska eläimen hoitamiseen täytyy oikeasti sitoutua, Veivo painottaa.

Lopuksi Veivo lähettää terveisiä lukijoille:
– Hesy toivottaa kaikille lukijoille eläinrakasta vuotta 2014 ja toivottaa heidät tervetulleiksi juhlistamaan yhdistyksen merkkivuotta tapahtumiimme!

 

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net