Lemmikki ei ole sopiva yllätyslahja

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja sen myötä erilaiset lahjatkin. Monia vanhempia saattaa houkuttaa ajatus lemmikin ostamisesta lapselle joululahjaksi. Helsingin eläinsuojeluyhdistys eli HESY muistuttaa siitä, että eläin ei ole lelu tai tavara.

– Eläintä ei voi ottaa hetken mielijohteesta tai antaa yllätyksenä sukulaisille tai lemmikkiä kinuaville lapsilleen. Eläimen omistaminen merkitsee aina suurta vastuuta, sillä lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi myös elämäntilanteiden muuttuessa, painottaa Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

– Lemmikkiä hankittaessa on ajateltava asioita pitkälle eteenpäin ja otettava huomioon, että kissat elävät 15-20 vuotta, koirat yli kymmenen vuotta ja pienet jyrsijätkin muutaman vuoden. Vesikilpikonnat ja useat matelijat voivat elää kymmeniä vuosia, jopa ihmisiän! Luukkainen muistuttaa.

Tiedottaja Erja Veivo puolestaan muistuttaa, että lapsiperheissä vanhemmat ovat aina vastuussa eläimestä ja sen hoitokuluista, jotka kertakäynnilläkin voivat kohota satojen eurojen suuruisiksi. Vaikka lapselle onkin useimmiten tapana opettaa vastuunkantoa muun muassa eläimistä huolehtimalla, heitä ei voi laittaa kokonaan vastuuseen lemmikeistä.

– Vaikka lapset kuinka lupaisivat huolehtia eläimen hoitamisesta, vanhempien on hyvä pitää mielessä, että tämä innostus saattaa lopahtaa hyvinkin nopeasti, kun uutuudenviehätys on haihtunut. Lemmikin hankinnan on oltava aina koko perheen yhteinen ja tarkkaan harkittu päätös, Veivo kertoo.

Pahimmassa tapauksessa lapset kyllästyvät lahjaksi saatuun eläimeen jo pian juhlapyhien jälkeen, jolloin se koetaan taakaksi josta halutaankin päästä eroon.

– Lemmikkieläinten heitteillejättöjen yleisin syy on se, että eläin on ollut heräteostos, jonka laji- ja rotukohtaisiin tarpeisiin uusi omistaja ei ole tutustunut. Pahimmillaan väärä laji- ja rotuvalinta voi johtaa eläimen käytösongelmiin ja pitovaikeuksiin, mikä voi kasvattaa eläimen hylkäämisriskiä.

 

Itis-lehden toimitus toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua, tarkkaan harkittuja lahjoja ja turvallista uutta vuotta!

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net