Vihreän lasitalon arvoitus

Vihreän lasitalon arvoitus – uusi metrovalvomo Itäväylän kupeeseen

 

Teksti ja kuva: Jussi Virtanen

 

Mikä onkaan tuo näyttävä, vihreäpintainen ja lasiseinäinen rakennus, joka on vielä osittain rakennustelineiden ympäröimä, ja kiinnittää satunnaisen kulkijan huomion Herttoniemen metroaseman tuntumassa, Itäväylän kupeessa? Yleisessä tiedossa jo lienee, että metroliikenteen valvonta keskitetään tulevaisuudessa kyseiseen rakennukseen, mutta mitä kaikkea lasiseinien sisälle todellisuudessa kätkeytyy?

 

Otimme yhteyttä Helsingin metroliikenteestä, -radoista ja -asemista vastaavan HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenrantaan ja hän raottikin valvomorakennuksen ympärillä leijuvaa salaperäisyyden verhoa:

-Rakennukseen muuttavat HKL:n tekninen valvomo, järjestyksenpitovalvomo ja metroliikennevalvomo. Itse valvomoiden lisäksi talossa on näitä palvelevat laitetilat, automaattimetron laitetilat sekä toimisto- ja sosiaalitiloja.

Lahdenranta kertoo talon valmistuvan rakennusteknisesti syyskuun loppuun mennessä, mutta monimutkaisten laitteistojen asennus- ja rakennuksen sisustustöissä vierähtänee kuitenkin vielä muutama kuukausi. Ensimmäiset työntekijät päässevät asettumaan uutuuttaan kiiltävien ikkunaruutujen taakse ensi vuoden puolella. Lahdenrannan mukaan valvomo työllistää valmistuttuaan nelisenkymmentä henkilöä ja samaan rakennukseen, valvomotiloista erilleen, sijoittuvat myös kymmenien linja-autonkuljettajien ja metron vartijoiden päivittäiseen käyttöön tarkoitetut taukotilat.

 

Tavallista metromatkustajaa saattaa mietityttää uuden ja monimutkaisen tekniikan mukanaan tuomat mahdolliset vaikeudet. Uuden valvomon tavoitteena on kuitenkin taata metron sujuva ja turvallinen liikennöinti myös tulevaisuudessa. Koko metroliikennehän on tulevina vuosina suurien haasteiden ja mullistusten edessä automatisoinnin ja länsimetron myötä, ja niihin osaltaan Herttoniemeen noussut valvomorakennuskin liittyy. Mutta huomaako yksittäinen metron matkustaja ensi vuonna käyttöön otettavan uuden valvomon myötä tulevia mahdollisia uudistuksia tai muutoksia?

-Metron käyttäjille uuden valvomon käyttöönotto ei näy mitenkään, toteaa yksiselitteisesti HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta.

-Valvomolla korvataan olemassa olevat toiminnot ja luodaan uusia automaattimetron vaatimia järjestelmiä. Valvomotoiminnot myös kasvavat metron laajentuessa ja automatisoituessa, joten tilaa ja uutta tekniikkaa tarvittiin lisää, Lahdenranta kertoo.

 

Entä minkä vuoksi ulkoiselta olemukseltaan näyttävä ja moderni HKL:n uusi valvomorakennus päätettiin sijoittaa juuri Herttoniemeen?

-Herttoniemi on metroliikenteelle keskeinen paikka, ja valvomon rakentaminen kytkeytyy alueen muuhun rakentamiseen luontevasti, vastaa toimitusjohtaja Matti Lahdenranta.

Lahdenranta kertoo lisäksi taustalla olevan kaupunkisuunnitteluviraston järjestämän arkkitehtikutsukilpailun, joka järjestettiin asemakaavan laatimisen pohjaksi vuonna 2008. Suunnittelukilpailun voitti Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy.

 

Vihreän lasitalon arvoitus on siis ratkaistu. Nyt tiedämme myös sen, että voimme matkustaa turvallisin mielin metrolla jatkossakin – onhan taustalle tulossa uusia järjestelmiä, kehittynyttä tekniikkaa sekä ennen kaikkea näyttävät ja nykyaikaiset puitteet.

Uuden metrovalvomon ansiosta henkilökunnan työolosuhteet paranevat merkittävästi.

 

 

 

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net