Pääsiäisen vihreät kierrätysvinkit

Pääsiäisen vietossa syntyy paljon erilaista jätettä, joka kannattaa lajitella ja ohjata hyötykäyttöön kaatopaikalle hautaamisen sijaan.

Turhien jätteiden ehkäisemiseksi kannattaa suunnitella pääsiäisen ruokatarjottavat, välttää turhia pakkauksia ja käyttää uudelleen esimerkiksi hyväkuntoiset koristeet,
kertoo Edupolin ympäristöosaamisen päällikkö Johanna Krabbe.

 

– Monet pääsiäiskukat ovat tottuneet ja kestävät pitkään viileässä ja ne voi antaa lahjaksi jopa ilman kukkakääreitä, jolloin ei synny turhaa pakkausjätettä.
Kuihtuneet pääsisäiskukat ja rairuoho ovat biojätettä, vinkkaa Johanna Krabbe.

– Pääsiäisruoan paras paikka on vatsa, joten suunnittele ruokatarjottavat ja oikea säilytys, niin vältät turhaa ruokajätettä ja luonnonvarojen tuhlausta. Panosta ruoan laatuun mieluummin kuin ruokajätteisiin.
Hyvä ruoka sopivasti nautittuna, tuottaa sopivan määrän keväistä energiaa ja hyvää oloa. Syömäkelvottoman ruoan paikka on biojäteastia tai oma kompostori.

 

– Ilmaston ystävä suosii luonnonmukaisesti kasvatettuja raaka-aineita ja kasvisten käyttöä. Juuresruoat ja -lisäkkeet kuten lanttukuutiot, uuniperunat ja

kasvisgratiini ovat ympäristön kannalta mainioita vaihtoehtoja. Samalla uuninlämmityksellä syntyy pienellä suunnittelulla energiatehokkaasti vaikka koko pääsiäisateria, kertoo Johanna Krabbe.

 

 

LAJITTELUOHJEITA

Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat paikkakunnittain.
Rairuoho ja pääsiäiskukat
Pääsiäisen jälkeen kuihtunut rairuoho kasvualustoineen lajitellaan kiinteistön kompostoriin tai biojätteen joukkoon.
Paperiset siemenpussit lajitellaan tyhjinä keräyskartongin tai energiajätteen joukkoon.
Pääsiäisen leikkonarsissit ja -tulppaanit kuuluvat kuihtuneena kompostoriin tai biojätteen joukkoon.

 

Kukkineet ruukkunarsissit ja -esikot voi myös istuttaa kevään aikana puutarhaan ja jatkaa näin niiden elämää.
Muoviset tyhjät kukkaruukut lajitellaan energiajätteen joukkoon, jos niille ei keksi uutta käyttöä. Pajunkissat koristeineen voi kuivata ja säilyttää seuraavaa pääsiäistä varten.

 

Pääsiäiskortit

Viime vuosina pääsiäiskortteja on lähetetty noin 1,5 miljoonaa kappaletta siksi niiden lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Edellisvuoden pääsiäiskortteja voi hyödyntää askarrellessa. Ellei korteille ole uutta käyttöä, ne lajitellaan keräyspaperin joukkoon.

Sähköinen pääsiäiskortti on nopea ja ympäristöä säästävä pääsiäistervehdys.
Pääsiäismunat

Suklaamunien alumiinikääreet lajitellaan pienmetallin joukkoon.
Pääsiäismakeisten muovipakkaukset kuuluvat tyhjinä energiajätteen joukkoon ja kartonkipakkaukset keräyskartonkiin tai energiajätteeseen.

Kananmunakuoret lajitellaan biojätteeseen tai omaan kompostoriin samoin kuin kananmunan värjäämisessä käytettävät sipulinkuoret.

Kananmunakuorien murskaaminen nopeuttaa niiden kompostoitumista. Kananmunakennot voi käyttää kompostorissa ja biojätteessä kuivikeaineena tai lajitella keräyskartongin tai energiajätteen joukkoon.
Ruokapakkaukset
Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten mämmi-, suklaa- ja keksirasiat sekä kermatölkit lajitellaan tyhjinä keräyskartonkiin tai energiajätteeseen.

Kananmunakennot ja suklaamunarasiat kuuluvat puolestaan keräyskartonkiin tai energiajätteeseen.

Elintarvikepakkausmuovit kuten lammas-, broileri- ja kalapakkaukset sekä hedelmä- ja vihannespussit lajitellaan tyhjinä energiajätteeseen.
Energiajätteen eli polttokelpoisen jätteen joukkoon kuuluvat myös tyhjät rahka- ja pashapurkit.
Ruokapakkauksista paras on sellainen, mikä syödään tyhjäksi ja kierrätetään.

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net