50 vuotta punaisella Puotilanmäellä

Naisen sydämellä kaavoittaja Airi Maria Frödman ja arkkitehti Aili Pulkka jyräsivät aikanaan läpi monipolviset suuret pihat siten, että talojen sisäpihasta muotoutui autoton ja virikkeellinen lasten leikkiä: keloja jätettiin kiipeilypuiksi, korkeaa kallionrinnettä samoin. Pulkka ehti ennen oman arkkitehtitoimistonsa perustamista hakea oppia mm. Viljo Rewllin ja Alvar Aallon toimistoista. Alueen vanhat asukkaat ovat arvelleet kuitenkin vanhan Puotilan kartanon toimineen yhtenä inspiraation lähteenä punaa hehkuvien talokaunokaisten suunnittelussa tai ainakin värimaailmassa. Museovirasto on suojellut Puotilanmäen alueen taloineen.

Onnellista lapsuutta Puotilanmäellä

1960- ja 1970- luvuilla vietettiin onnellista lapsuusaikaa puntatiilikerrostalomiljöössä Puotilanmäellä .
Kerhohuoneiston täytti asukasyhdistystoiminta, oli bingoa, kerhoa ja jopa asukasyhdistyksen keräämillään varoilla vuokraama mökki Hartolassa, jossa talojen asukkaat saivat viettää ilmaiseksi kesälomansa.
Hakaniemessä sijaitseva Saalem-seurakunta piti tuolloin noina menneinä vuosikymmeninä sunnuntaisin kerhohuoneistossa useita pyhäkoululuokkia oppilaitten iän mukaan. Oli pianot ja kaikki!

Samainen Saalem-seurakunta piti samaisessa kerhohuoneistossa ennen vanhaan tiistai-iltaisin tyttö- ja poikakerhoja, joissa oli vaikka mitä. 1960- ja 1970-luvuilla kerhohuoneistoon oli palkattu vahtimestariksi rouva Elli Käki, joka piti jöötä koko alueen kersoille. Vuokrataloissa oli lapsista pitävä kunnon vanhan ajan talonmies Kekki, joka ajoi tyttöjä traktorinsa kauhassa. Poikia hän piti orjatyövoimanaan: markalla piti raataa hänen töitään vaikka kuinka paljon.

Puotilan Pamaus ja tunnettuja puotilalaisia

Kirjailija Ismo Loivamaa on Puotilanmäen kasvatti; hän kirjoitti itse nuoruudessaan Puotilan Pamaus -lehteä, jonka hän juosten itse jakoi jokaisesta postiluukusta koko mäen alueella. Näin Ismo sai toimittajakokemusta tulevaa lasten- ja nuortenkirjatoimittajan uraansa varten. Luultavasti Ismo Loivamaa on kuuluisin Puotilanmäen kasvatti. Toisaalta Suomen ensimmäinen naiskomisari, Anneli Mattssonkin, kasvoi ja varttui Puotilanmäellä.

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net