Aikidoa Mekaanikonkadulla

Aikidon harjoittelu sopii kaiken kokoisille miehille ja naisille ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta.
Harjoittelun aloittaminen ei edellytä mitään erikoisvarusteita, vaan Yoshinkaissa mukaan voi tulla verryttelyasussa tai vastaavissa vaatteissa, milloin vain saapumalla harjoituksiin.

Aikidon synty

Japani oli 1800 ja 1900 lukujen taitteessa hyvin erilainen yhteiskunta kuin tänään. Shogunit, jotka olivat samurailuokan kenraaleita, hallitsivat Japanin pohjoisosia rautaisella otteellaan 1100 luvulta vuoteen 1868, jolloin samurailuokka lakkautettiin.
Pärjätäkseen sotakentillä samurai-luokka harjoitteli ahkerasti erilaisia sodankäynnin taitoja. Vuosisatojen saatossa erilaiset aseelliset ja aseettomat taistelutaidot hioutuivat hyvin pitkälle.
Kun samurailuokka oli lakkautettu, jäivät taistelutaidot silti elämään eri mestareiden ylläpitäminä.

Tällaiseen maailmaan syntyi Morihei Ueshiba 14 Joulukuuta 1883 Tanabessa, Wakayaman prefektuurissa. Hän oli viisilapsisen perheen ainoa poika. Lapsena hän oli heikko ja sairasteli paljon ja oli enemmän kiinnostunut kirjallisuudesta ja runoudesta, kuin taisteluista. Nuorena 10-12 vuotiaana hänen isänsä yritti parantaa Morihein fyysistä kuntoa ohjaamalla tätä sumo-painin ja uimisen pariin.
Lähellä aikuisikää hän alkoi harjoittelemaan erilaisia perinteisiä Japanilaisia budolajeja eri opettajien johdolla. Opettajista tärkein hänelle oli Takeda Sokaku, Daitoryu Aiki-jutsun silloinen päämies. Moriheista tulikin erittäin taitava budoka, jolta monet muut halusivat oppia näitä taitoja.

Myöhemmin, toisen maailmansodan jälkeen, Ueshiba mietti paljon budon ja taistelun merkitystä. Sodan kokemusten jälkeen hän ymmärsi että tappaminen ja väkivalta oli tarpeetonta ja että mikään ei ole elämää tärkeämpää.
Hän muutti oppimiaan taitojaan niin ettei edes niiden, jotka hyökkäsivät hänen kimppuunsa tarvinnut kuolla tai vahingoittua pysyvästi. Myöskään hän ei halunnut että hyökkäyksen kohteeksi joutunut olisi vahingoittunut tai ”hävinnyt” taistelua. Niinpä hän jätti opettamiinsa tekniikoihin puolustuksen, mutta poisti hyökkäyksen ja tarpeettoman väkivallan, Aikido oli syntynyt.

Aikidon tekniikoissa hyödynnetään vastustajan voimaa ja liike energiaa. Tavoitteena on viedä hyökkääjältä hyökkäyshalut, jo ennen kuin hän päättää edes hyökätä. Pyöreät ja pehmeät liikkeet ovat ominaista Aikidolle. Tämä tekee harjoittelusta miellyttävää ja turvallista. Aikidon harjoittelijat eivät juurikaan kärsi loukkaantumisista.
Aikido sai suuren suosion paitsi Japanissa, myös muualla maailmassa. Ihmiset jotka rakastivat elämää, mutta halusivat silti oppia puolustamaan itseään ja arvojaan, alkoivat opetella aikidoa Morihei Ueshiban johdolla. Hän kuoli 26 huhtikuuta vuonna 1969, 86 vuoden iässä. Hänen poikansa Kisshomaru Ueshiba, jolle hänen isänsä oli siirtänyt oppimaansa, jatkoi isänsä jalanjäljillä aikidon opettamista. Myös Ueshiban lähimmät oppilaat jatkoivat aikidon opettamista sekä Japanissa että ulkomailla, myös Suomessa.

Aikidon harjoittelu suomessa

Suomeen aikido rantautui vuonna 1970 Ruotsin kautta. Ichimura-sensei 6.dan shihan, tuli Suomeen vuonna 1970 Tryggve Forstenin kutsusta ja piti aikidoleirin Pietarsaaressa.
Myöhemmin sellaiset aikido opettajat kuten Kobayashi-sensei 8.dan shihan, joka on ollut suoraan Morihei Ueshiban opissa, sekä Igarashi-Sensei 7.dan shihan ovat tuoneet Suomen aikidoon tyylin, jota monet aikidon harjoittelijat seuraavat ja joka on suoraan peräisin alkuperäisestä Morihei Ueshiban aikidosta.

Suomessa voi tätä Aikidoa harjoitella useissa kaupungeissa ja eri dojoilla. (harjoituspaikka). Esimerkiksi Yoshinkai ry:ssä, jonka dojo sijaitsee Helsingin Herttoniemessä osoitteessa Mekaanikonkatu 3b, harjoitetaan juuri tätä aikidoa. Siellä pääopettajana toimii Jukka Helminen 6.dan shidoin, joka on eräs pitkäaikaisimmista aikido-opettajista suomessa.

Aikidon harjoittelu nuorena

Aikidon luonteesta johtuen sen harjoittelu soveltuu kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Esimerkiksi juniori-ikäisille 8-14v Aikidon harjoittelu on loistava tapa saada mielekästä tekemistä ja kehittää omia motorisia ja sosiaalisia taitoja.
Muun muassa siksi Yoshinkaissa on päätetty aloittaa myös juniori-Aikidon harjoittelu 8-14 vuotiaille, niillä opeilla jotka Morihei Ueshiba on siirtänyt jälkipolville.
Juniori aikidoa on muutettu entistä turvallisempaan suuntaan, niin että loukkaantumisen riskit ja väkivalta on minimoitu. Eihän ole tarkoitus kasvattaa ihmisiä jotka ovat parhaita tappelijoita nakkikioskilla, vaan ihmisiä jotka omaavat terveen itsetunnon ja osaavat ottaa muut huomioon.

Aikidon harjoittelu aikuisena

Aikidon harjoittelu on tehnyt moniin ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen myös aikuisiällä.
Eräs harjoittelija, alle nelikymppinen Laura kertoo harjoittelun aloittamisesta näin:

”Aloitin aikidon harjoittelun noin puolivuotta sitten. Lähdin näytösesittelyyn tutustumaan mistä on oikein kyse. Minulla ei ollut aikidosta mitään tietoa entuudestaan ja kamppailulajin harrastaminen oli viimeinen asia, johon olin kuvitellut ryhtyväni.
Löysin kuitenkin itseni seuraavista harjoituksista ja sillä tiellä ollaan. Alussa tuntui, että en opi edes alkeita, mutta pikku hiljaa liikkeet alkavat jäädä mieleen. Harjoittelu on totaalista vastapainoa palavereissa ja näytön ääressä istumiselle sekä projektien kireille aikatauluille.”

Pidemmälle ehtineillä aikidon harjoittelijoilla on tietysti paljonkin kerrottavaa siitä miten aikido on vaikuttanut heidän elämäänsä ja miten he haluavat tämän kokemuksen jakaa muiden kanssa. Yoshinkain pääopettaja Jukka Helminen kertoo asiasta lyhyesti näin:

”Aikido asettaa ihmisen omalla tavallaan maailmankaikkeuteen ja suhteeseen muihin ihmisiin, luomaan humaanimpaa suhtautumistapaa muihin ihmisiin ja kulttuureihin.”

Aikidon harjoittelun aloittaminen

Aikidon harjoittelu sopii kaiken kokoisille miehille ja naisille ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta.
Harjoittelun aloittaminen ei edellytä mitään erikoisvarusteita, vaan Yoshinkaissa mukaan voi tulla verryttelyasussa tai vastaavissa vaatteissa, milloin vain saapumalla harjoituksiin.
Harjoitukset junnuille ovat BudoSportin salilla, Mekaanikonkatu 3b, 3.krs lauantaisin kello 11 – 12 ja 15 vuotta täyttäneille maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 19 – 20:30.
Lisätietoja Aikidosta sekä Yoshinkaista saa netistä sivulta www.yoshinkai.info

Aikido on humaani budolaji

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net