KALAAN – LUVALLISESTI

Monen katseet kääntyvät kohti mökkirannan kala-apajia ja niiden tarjoamia hauskoja hetkiä. Tavallinen onki on käytetyimpiä pyydyksiämme ja samalla se on yksi tehokkaimmista. Onki soveltuu kirjavalle joukolle erilaisia kaloja, esimerkiksi särjen, ahvenen, salakan, lahnan tai vaikkapa pasurin tai säyneen pyyntiin.

 

Suomen vesissä ui kymmeniä erilaisia kalalajeja, eikä aina ole suinkaan selvää mikä kalalaji on madon koukkuineen kitaansa hotkinut. Silloin avuksi voi käyttää Fisuun.fi –sivuston  omaa kalaklinikkaa. Se on varsin helppoa; ota kalasta kuva, lähetä se klinikalle ja muutaman päivän sisällä saat mysteerikalastasi vastauksen. Fisuun.fi on nuorten oma kalastussivusto, jonka löydät osoitteesta www.fisuun.fi. Sivustolta löytyy myös vinkkejä varttuneemmallekin kalastajalle.

 

Ennen kuin tarttuu vapaan, kannattaa muistaa muutama asia. Vapakalastajan aikaisempaa lupaviidakkoa on pyritty helpottamaan ja uusi kalastuslaki astui voimaan vuoden alussa. Se tarkoittaa muun muassa entisen kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaisen vieheluvan yhdistämistä yhdeksi entistä kattavammaksi luvaksi kalastonhoitomaksuksi. Kalastonhoitomaksun suorittamista vaaditaan kaikilta 18-64-vuotiailta virvelöintiä tai vetouistelua harrastavilta ja se oikeuttaa yhdellä vavalla kalastamiseen. Useammalla vavalla tai esimerkiksi katiskalla tai verkolla kalastava tarvitsee lisäksi aina vedenomistajan luvan. Kalastonhoitomaksu maksaa tänä vuonna 39 e/vuosi, 12 e/7vrk tai 5 e/päivä. Luvan saa hankittua osoitteesta www.eraluvat.fi tai lähimmästä R-kioskista.

 

Onginta, pilkintä ja silakanlitkaus kuuluvat jokamiesoikeuksiin, eivätkä vaadi erillistä kalastuslupaa. Tulee kuitenkin muistaa, ettei kalastonhoitomaksu oikeuta kalastamaan esimerkiksi vaelluskalapitoisissa virta- tai koskipaikoissa tai muissa erityiskohteissa. Niihin tarvitaan aina erillinen vedenomistajan lupa. Uudistetun kalastuslain pääkohtiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa https://issuu.com/vapaa-ajankalastajat/docs/kalastuslaki. Kireitä siimoja kesäisille kalavesille ja muistakaa pukea vesillä pelastusliivit!
.

Leave A Comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net