Tuijien suosio jatkaa kasvuaan

Tuijat ovat suomalaisten suosima ikivihreä kasvi. Keväällä tuijia hankkiessa on hyvä muistaa muutama kohta. Tässä puutarha-asiantuntijan viisi vinkkiä tuijien istutukseen ja niistä huolehtimiseen!

 

Tuija on yksi kotipihojemme suosituimmista kasveista. Tuijien suosio jatkaa yhä kasvuaan, ja niiden kysyntä on noussut yli 20 prosenttia vuodessa viimeiset kaksi vuotta peräkkäin.

–        Tuijien suosiota selittänee se, että ne ovat monivuotisia, ikivihreitä ja niitä löytyy monessa eri muodossa. Tuijat ovat lisäksi monikäyttöisiä ja ne suojaavat hyvin katseilta, auringolta ja tuulelta. Toki ne ovat myös helppohoitoisia, kertoo Hong Kongin puutarha-asiantuntija, omatarhuri Santeri Urhonen.

–        Alun perin tuijat tulivat Suomeen satoja vuosia sitten, kun puutarhanhoito oli aatelisten harrastus. Yleisön tietoisuuteen tuijat tulivat, kun niitä ryhdyttiin käyttämään julkisissa istutuksissa, kuten hautausmailla, arvioisin että noin reilu sata vuotta sitten. Kotipihoille niitä ryhdyttiin istuttamaan 70-luvun loppupuolella. Sen jälkeen ne ovat yleistyneet pikkuhiljaa ja niiden suosio jatkaa kasvuaan. Isojen volyymien ansiosta tuijien hinnat ovat kuluttajaystävällisiä, Urhonen jatkaa.

Tuijia löytyy monia eri lajikkeita, joista suosituimmat ovat timantti- ja pylvästuijat. Tuijat sopivat hyvin yksittäisiksi koristekasveiksi tai istutusryhmiksi, aidaksi tai aidanteiksi sekä terasseille ja patioille.

–        Tuijan taimet voi istuttaa keväällä tai syksyllä, kuumana kesänä istutusta ei kannata tehdä. Tuijien kasvu on monesta eri seikasta kiinni, mutta muihin ikivihreisiin kasveihin verrattuna ne ovat melko nopeakasvuisia. Jos ostat pienen taimen, se voi kasvaa karkeasti arvioiden noin kymmenen senttiä vuoden aikana. Parhaimmillaan tuija kasvaa jopa useita metrejä korkeaksi, kuvailee Urhonen.

Tuijien istuttaminen ja niistä huolehtiminen on helppoa.

–        Yleinen virhe on istuttaa tuija suoraan auringonpaahteeseen. Tuija on auringon sijaan pikemminkin puolivarjoisan paikan ystävä. Maata ei kannata myöskään kastella liikaa tai pitää turhan kuivana. Kasvualustan oikean kosteuden voi varmistaa puristamalla kourallista multaa. Jos sormien välistä valuu muutama tippa vettä, kosteus on hyvä, Urhonen neuvoo.

Viisi vinkkiä tuijien istutukseen ja hoitoon

  1. Tee istutus huolella. Kaiva kuoppa ja sekoita alkuperäiseen kasvualustaan puolet puutarhamultaa. Useimmat havukasvit kuten tuijat viihtyvät happamassa maassa, joten niiden istuttamiseen kannattaa käyttää havu-rodomultaa. Kastele kuoppa ensin huolella ja varmista tarvittaessa salaojittamalla, ettei vesi jää seisomaan kuoppaan. Istuta taimi samaan syvyyteen, jossa se kasvoi.
  2. Kastele säännöllisesti. Aluksi istutuksen yhteydessä kastele taimea muutaman päivän välein. Viikon kuluttua voit pidentää kasteluväliä. Voit varmistaa kasvualustan oikean kosteuden puristamalla kourallista multaa. Jos sormiesi välistä valuu muutama tippa vettä, kosteus on hyvä.
  3. Suojaa paahteelta. Suojaa tuijien maanpäälliset osat harsolla tai muulla suojakankaalla istutuksen jälkeen muutaman viikon ajaksi, tai kunnes paahteinen sää on ohi. Huolehdi suojaamisesta myös seuraavana keväänä, kun aurinko lämmittää, mutta maa on edelleen jäässä.
  4. Pidä maa katettuna. Maa tuijan alla on kaiken perusta. Kata ja pidä juuristoalueet katettuna kompostimullalla tai männynkuorikatteella. Näin kasvien juurille syntyy hyvät olosuhteet kasvaa ja kehittyä.
  5. Leikkaa keväällä. Tuijat kannattaa leikata varhain keväällä, jotta ne kasvavat haluttuun muotoon kesällä.

 

Leave A Comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net