Päivitä ensiaputaidot ennen kesää ja mökkikautta

Kesällä moni liikkuu paljon ja viettää aikaa kesämökillä. Mökkiä kunnostaessa ja ulkona liikkuessa voi sattua tapaturmia. Paras tapa ehkäistä tapaturmia on ennakointi ja arjen turvallisuudesta huolehtiminen. Myös ensiaputaidot kannattaa pitää kunnossa.

 

Toimiiko mökin palo- ja häkävaroitin? Säilytetäänkö työkaluja ja vaarallisia kemikaaleja lasten ulottumattomissa? Lojuuko pihalla lautoja naulat pystyssä? Tietävätkö kaikki mökkivieraat, missä ensiapuvälineitä säilytetään ja mikä on mökin osoite hätätilanteen varalta?

Turvallisuus lähtee omasta varautumisesta. Valtaosa tapaturmista sattuu vapaa-ajalla. Ennen kesälomia kannattaa varmistaa, että ensiaputaidot ovat kunnossa.

– Ensiapukurssilla opetellaan varautumaan tapaturmiin. Esimerkiksi mökin ja sen lähiympäristön vaaranpaikat kannattaa opetella tunnistamaan ja korjata mahdolliset puutteet, sanoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Varautumiseen kuuluu myös oman uimataidon rehellinen puntarointi ja pelastusliivien käyttö. Päihtyneenä ei kannata uida. Päihteiden käyttö lisää tapaturmien riskiä.

– Moni ei ymmärrä sitä, että hukkuminen tapahtuu äänettömästi, Hirvonen sanoo.

Jos tapaturma tai onnettomuus kuitenkin sattuu, on tärkeää osata toimia.

– Hätätilanteessa minuutit ratkaisevat. Ensiapua joutuu usein antamaan itselleen tai läheiselleen, erityisesti mökkioloissa, jossa ammattiavun tulo voi kestää kauan.

Punaisen Ristin lähtökohta on, että ihan jokainen osaa auttaa itseään ja läheistään

Ensiaputaitoja voi opetella Punaisen Ristin ensiapukurssilla. Kurssilla saa valmiuksia tapaturmien ennaltaehkäisemiseen ja oppii esimerkiksi palovamman ja tukehtumisen ensiapua sekä elvyttämistä. Samalla saa rohkeutta toimia hätätilanteessa.

Vuosittain Punaisen Ristin ensiapuohjelmien mukaisen koulutuksen saa noin 140 000 ihmistä.

 

Punaisen Ristin kurssille tai toimintaan voi osallistua:

 

Leave A Comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net