Ryhtyisitkö tipattomalle?

Tipattoman tammikuun suosio on suurinta naisten keskuudessa

Tipaton tammikuu on luonteva paikka pitää taukoa alkoholinkäytöstä. Joulun yltäkylläisyyden ja vuoden vaihteen juhlahumun jälkeen pieni hengähdystauko ja elimistön puhdistaminen on monen mielessä. Tutkimusten mukaan alkoholinkäytön vähentäminen kiinnostaa suurta osaa suomalaisista.

 

Lääketieteellisistä syistä lyhytkin tauko alkoholinkäyttöön on hyväksi elimistölle. EHYT ry:n koulutussuunnittelija Annika Eloranta iloitsee tipattoman tammikuun suosiosta:

– Viimevuosina tehtyjen kyselytutkimusten mukaan sekä naiset että miehet lähtevät ahkerasti mukaan tipattomalle. TNS:n Gallupin kyselyn mukaan (01/2015) tammikuussa 2015 tipatonta vietti peräti joka viides suomalainen. Naisten keskuudessa suosio on hieman miehiä suurempaa. Ehkä naiset ottavat tammikuun hyvinvointispurtin miehiä vakavammin, Eloranta pohtii.

Miesten ohella myös naiset käyttävät runsaasti alkoholia

 

Suomessa naisten ja miesten alkoholinkäytössä on harvinaisen paljon samaa. Monissa muissa Euroopan maissa naisten alkoholinkäyttö on huomattavasti miehiä vähäisempään. Sen sijaan Suomessa naisten kulutus on eurooppalaisessa mittakaavassa runsasta. Siinä missä ruotsalaisnainen nauttii keskimäärin 8,8 litraa alkoholia vuodessa ja italialainen 7,2 litraa, on suomalaisnaisen kiintiö peräti 11,8 litraa. Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukainen kulutus lasketaan 100 prosenttisena alkoholina, jokaista yli 15-vuotiasta kohden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan naisten alkoholinkäyttö on peräti kuusinkertaistunut 40 vuoden aikana. Kulutuksen kasvuun on monia syitä.

– Alkoholinkäytöstä on tullut arkipäiväistä sekä naisten että miesten kohdalla. Muutama viinilasillinen kuluu sekä arkena että viikonloppuna. Näin ei ollut muutama vuosikymmen sitten. Naisten suhteen erityinen tekijä on runsaan humalajuomisen kulttuuri, joka on muihin Euroopan maihin verrattuna harvinaisuus, toteaa Eloranta ja jatkaa:

– Tipattoman viettäminen voi herättää kysymyksen, mikä on alkoholin paikka omassa arjessa. Samalla kun alkoholi voi kruunata juhlahetken ja olla sosiaalista elämää rikastuttava asia, on välillä tervettä kysyä, minkä verran alkoholia kuuluu kohtuukäyttäjän arkeen. Kun tavoitteena on tasapainoisen alkoholikulttuurin edistäminen, on tipattoman tammikuun viettäminen raikas vaihtoehto vuoden aloittamiseen.

Leave A Comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net