Näin sujuu kanttorin joulu

Valtaosa suomalaisista viettää joulunpyhät muualla kuin töissä. Vapaalla olevat tiedostanevat toki ainakin jollain lailla, että Suomi ei voi koskaan olla täysin kiinni sairaaloita ja esimerkiksi hätäkeskuksia myöten, mutta miten tukossa onkaan kanttorin aikataulu näinä aikoina? Tuusulan seurakunnan kanttori Erja Hartala kertoi omasta joulustaan.

– Aloitan jouluun valmistautumisen jo lokakuussa. Silloin valitsen laulut kuoroille, adventtia, Kauneimpia joululauluja ja joulun pyhiä varten, kertoo Hartala.

– Siitä lähtien kuorot harjoittelevat ohjelmistoa, jotta se saadan valmiiksi joulunpyhiin mennessä.

Marraskuulla riittääkin monenlaisia palavereja ja suunnittelutuokioita, koska seurakunnan joulu alkaa Hartalan mukaan oikeastaan jo ensimmäisestä adventista. Itse jouluun mennessä seurakunnan tiimoilla nähdään päiväkerhojen joulujuhlia ja -kirkkoja, ikäihmisten piirien kokoontumisia, laitoshartauksia ja koulujen joulukirkkoja.

– Näihin mennään joululaulujen säestyskirja ja virsikirja kainalossa, ja ne toteutetaan yhdessä työtovereiden kanssa. Lisäksi ovat adventtisunnuntaiden jumalanpalvelukset ja isoimpana juttuna Kauneimmat joululaulut.

Huolimatta kiireisestä aikataulusta myös perheen kanssa ehditään viettämään aikaa. Ainakin Tuusulassa, jossa on neljän kanttorin lisäksi apukanttori aina joulukuussa.

– Kaikille riittää työtä, mutta kuitenkin yhden joulun pyhistä saa jokainen pitää vapaana. Tästä joulusta lähtien on myös sellainen käytäntö voimassa, että yksi kanttori vuorollaan saa viettää kokonaan vapaan joulun.

Joulunajasta monia hyviä muistoja

Hartala kokee jouluaaton ja jouluaamun jumalanpalvelukset erityisiksi; tuolloin kirkossa on hänen mukaansa aivan erityistä lämpöä ja läsnäoloa.

– Kanttorillakin on tuolloin juhla.

Mitä tulee joulumuistoihin, joskus on jännitetty auton käynnistymistä kovalla pakkasella, ja eräänä vuonna sääolosuhteet olivat aiheuttaneet tien pinnalle peilikirkasta jäätikköä aiheuttaen Hartalan suistumiseen autoineen ojaan kotitiellään kello viisi aamulla.

– Taksi onneksi saatiin ja ehdittiin töihin!

Ruuhkavuosien ja aikatauluiltaan omanlaisensa työn sovittaminen yhteen ei myöskään aina ollut helppoa. Etenkin jouluaatot olivat kiireisiä, mutta Hartalan onneksi ystävät auttoivat lastenhoidossa.

– Nyt on rauhallista niihin aikoihin verrattuna, enkä valmista kovin paljoa joulua etukäteen. Adventin aattona ripustan ikkunaan tähden, ja vähitellen joulukuussa teen pientä joulusiivousta. Ruoat ja leivonnaiset syntyvät muutamana päivänä ennen joulua, kanttori luettelee.

– Lapseni ovat jo isoja, mutta tulevat jouluksi kotiin. Vanhin heistä vietää joulua jo omaa joulua omassa kodissaan, mutta tulee käymään jonakin päivänä joulun pyhistä. On mukava valmistaa joulua isommalle joukolle. Jouluun kuuluvat olennaisena osana torilta ostettu kuusi, aattona syöty joulupuuro ja radiosta kuultu, Jussi Björlingin laulama ”O helga natt”.

Iida Rekunen

Leave A Comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net