Ohjeet eksoottisen eläimen hankintaan

Eksoottiset seura- ja harrastuseläimet ovat peräisin hyvin erilaisista elinympäristöistä, ja siksi niiden hyvinvoinnin edellytykset kotioloissa vaihtelevat paljon. Vastuullinen lemmikin hankkija selvittää eläimen tarpeet etukäteen ja pyytää eläimen mukaan aina alkuperätodistuksen. 

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ja Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto muistuttavat, että eksoottiset eläimet eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan esimerkiksi linnuista, freteistä, matelijoista, kaloista ja siileistä koostuva, melko yleisesti lemmikkeinä pidettyjen eläinten kirjava joukko, jolla on keskenään hyvin erilaiset luontaiset tarpeet. Siksi eksoottisen eläimen hankintaa harkitsevan on aina tutustuttava perinpohjaisesti kiinnostuksensa kohteena olevan lajin hoitovaatimuksiin ja mietittävä, onko itsellä mahdollisuuksia tarjota eläimelle sopivat olosuhteet.

– Aivan ensimmäiseksi on tärkeää perehtyä lajien hoitotarpeisiin ja elinympäristön vaatimuksiin. Osa lajeista tarvitsee terraarioonsa erityiset olosuhteet, ja toiset lajit vaativat käytännössä vähintään huoneen kokoisen tilan voidakseen hyvin. Esimerkiksi kämmenelle mahtuva leopardikilpikonnan poikanen voi kasvaa jopa puolimetriseksi ja vaatii siksi aikuisena valtavasti tilaa. Toiseksi lajin valinnan kriteeriksi on otettava eläimen tapa olla vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa: kontaktia kaipaavalle sopii ihmisseurassa viihtyvä eläin, erakkomaisempi laji soveltuu ihmiselle, joka ei kaipaa sylilemmikkiä, sanoo Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liiton puheenjohtaja Jarmo Tuutti.

Osa eksoottisista seura- ja harrastuseläimistä lukeutuu lajeihin, joiden luonnonvaraiset kannat ovat uhattuina ja joiden kauppaa säädellään CITES-sopimuksella. Vastuullisen ostajan onkin aina syytä pyytää myyjältä alkuperätodistus, osti hän minkä hyvänsä eksoottisen eläimen. Samalla on varmistettava se, edellyttääkö lajin myyminen myös EU-lupaa.

– Alkuperätodistus takaa sen, etteivät myyjä ja ostaja syyllisty laittomuuksiin. Samalla papereista saa tiedon eläimen iästä, vanhemmista ja monista muista omistajaa kiinnostavista yksityiskohdista. Perehtyneisyys lajiin ja sen tuontivaatimuksiin helpottaa myyjän asiantuntevuuden arviointia ja auttaa välttämään eläinten hyvinvoinnista piittaamattoman myyjän toiminnan tukemista, sanoo HESYn toiminnanjohtaja Satu Lehtinen.

Ohjeita eksoottisen eläimen vastuulliseen hankintaan:

* Ota selvää lajin luonnollisesta elinympäristöstä ja hoitovaatimuksista
* Valitse laji, jolle voit tarjota sen vaatimat olosuhteet ja hoidon
* Selvitä ennakkoon hankkimaasi lajiin perehtyneen eläinlääkärin yhteystiedot ja toimipaikka
* Mieti, mitä haluaisit pystyä tekemään eläimen kanssa, ja valitse laji sen pohjalta
* Ota selvää eläimen luonnonvaraisen kannan tilasta ja siitä, kuuluuko eläin CITES-säätelyn piiriin
* Pyydä myyjältä aina eläimen alkuperätodistus

Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liiton opas ohjeistaaeksoottisen eläimen vastuulliseen hankintaan: http://www.eksoottiset.fi/vastuullisesti/#selvita

Lisätietoja:

 

Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liitto ry

Jarmo Tuutti, puheenjohtaja p. 041 505 1783,
puheenjohtaja@eksoottiset.fi

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Satu Lehtinen, toiminnanjohtaja p. 050 354 9730,
satu.lehtinen@hesy.fi

 

Leave A Comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net