Sari on maailmanmestari Puotilasta

Sari Suomalainen on itä-helsinkiläinen ja tarkemmin vielä puotilalainen ampumasuunnistuksen tuore maailmanmestari.

Sari on nyt kaksinkertainen maailmanmestari

Sari Suomalaisen upea saalis Mikkelissä viime viikolla järjestetyistä ampumasuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuista oli kaksi mitalia. Maailmanmestaruus irtosi sprinttimatkalla ja sitä täydensi viestissä Suomen joukkueen saama pronssi. Kulunut vuosi on ollut muutenkin Sarille menestykäs, hän ehti jo voittaa kevään SM-kilpailuissa Kauhajoella pikamatkan mestaruuden ja sai hopeaa massalähdössä.

Urheilutausta

Vuonna 2004 Sari suoritti vapaaehtoisen asepalveluksen ainoana naisena talvilajin urheilijana Urheilukoulussa Hämeen rykmentissä, jossa huippu-urheilijat käyvät armeijan. Kaikista urheilukoulun käyneistä valmistuu vähintäänkin alikersantteja, joka vaadittiin mikäli mieli Rajavartiolaitokselle töihin. ”Rajavartiolaitoksella työskennellessäni kuulun Puolustusvoimien suunnistusvalmennusryhmään, joka tukee hyvin työnohessa harjoittelua.” Sari kertoo.

Kahden viikon armeijassa olon jälkeen häneltä kysyttiin onko hän ampunut pienoiskiväärillä. Vastattuaan myöntäväistä hän huomasikin olevansa mukana edustamassa Suomea sotilaiden pohjoismaisissa mestaruuskisoissa Hämeenlinnassa saavuttaen kaksi pronssimitalia. Samana vuonna hän voitti myös ampumajuoksun suomenmestaruuden.

Lajin aloittaminen ei ole helppoa, koska aseenkantolupia ei helposti myönnetä.

Itse ampumasuunnistuskilpailut ovat moniosaisia. Suunnistaessa asetta ei kanneta vaan se odottaa valmiina ampumapaikalla telineessä. Ase on numeroitu samalla numerolla kuin itse kilpailija. Aseista pitää ampumapaikalla huolta ampumavalvoja. Ennen kilpailua ase kohdistetaan, suoritetaan asetarkistus, jossa katsotaan, että liipaisin ei ole liian herkkä. Ase myös punnitaan, sen pitää olla tietyn painoinen eikä varsinkaan liian kevyt. Pikamatka esim. 3 km alkaa suunnistusosuudella, josta tullaan ampumaan makuulta 5 laukausta, etäisyyttä on 50 m ja mikäli lätkät eivät kaadu joutuu sakkokierrokselle, jonka jälkeen suunnistus jatkuu ja lopuksi tullaan vielä ampumaan pystystä samaiset 5 laukausta.

Työ vanhempana raja-vartijana

Sari työskentelee rikostorjuntayksikössä Suomenlahden merivartiostossa. Tällä hetkellä hän on komennuksella Länsiterminaalissa. Siellä työhön kuuluu Pietarin laivojen passintarkastus, ulkomaalaisvalvonta maahantulotarkoituksessa, merimiesviisumin myöntämiset sekä isojen risteilylaivojen passintarkistukset laivojen sisällä.

Vahvaa treeniä ja sen tukena terveellistä ruokaa

”Päivittäiseen treeniohjelmaani kuuluu vuodenajasta riippuen mm. juoksua, pyöräilyä, voimatreeniä rullasuksihiihtoa, hiihtoa jne.” Sari treenaa päivittäin ½- 4 tuntiin ja tietää miten tärkeää on huolehtia myös treenien jälkeisestä palautumisesta.

”Kävin viime syksynä Puotilan Kartanolla syömässä buffetlounasta, ja huomasin hyvin pian sen tukevan treeneistä palautumista”, hän toteaa. ”Treenistä on helppo tuolla suoraan Kartanolle syömään tietäen saavansa perinteistä terveellistä urheilijalle sopivaa ruokaa.”

Sari jututti ravintoloitsijapariskunta Sanna ja Pekka Puhakkaa, jotka ryhtyivätkin heti tukemaan Saria.  Nyt Sari urheilee Kartanon logo paidassaan.

Kuva Sari Suomalainen Kuvateksti Sari Suomalainen tuoreet MM-mitalit kaulassaan

Puotilalaisella 31-vuotiaalla Suomalaisen Sarilla on vahva urheilijatausta. Hän aloitti suunnistuksen 8-vuotiaana ja hiihtosuunnistuksen 12-vuotiaana kilpailumielessä innokkaan suunnistajaäitinsä tukemana.  Hiihtosuunnistuksen juniorien MM3 sija on vuodelta 2003. Taustana Sarilla onkin menestyminen nuorten SM- ja MM-kisoissa.. Sarilla on merkittäviä saavutuksia ampumasuunnistuksessa; hän on ampumasuunnistuksen maailmanmestari ja moninkertainen Suomen mestari.

Teksti ja kuva Marika Lahti

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net