Toimituksen valinta: Havis Amanda-näyttely!

Kaikkihan tietävät Havis Amandan patsaan. Se kuuluu Helsingin keskustaan yhtä itsestään selvästi kuin voikukka nurmikolle. Samantyyppistä kaksijakoisuutta mielipiteissä esiintyi aikoinaan myös kyseistä patsasta kohtaan, josta kertoo enemmän Stoassa nähtävä, Helsingin taidemuseon järjestämä näyttely.

– Näyttely on osa Helsingin taidemuseon Taidemuseo kylässä-projektia, jossa viedään taidemuseon kokoelmista koottuja pieniä näyttelyitä Kulttuurikeskuksen aluetaloihin, kertoo taidemuseon amanuenssi Kati Nenonen.

– Näyttely tuo esille vapun ja kevään kunniaksi kaupunkilaisten ilonpidon keskiössä olevan veistoksen tarinan.

Taidemuseo kylässä-projekti on järjestetty sekä viime- että tänä vuonna useassa kaupunginosassa. Ideana on ollut rakastetuimmaksi veistokseksi valitun tarinan tuominen myös Helsingin keskustan ulkopuolelle.

Nykyään kovin moni ei jaksa enää hätkähtää Havis Amandan keimailevuutta, mutta ennen vanhaan oli toisin. Sata vuotta sitten kaikki eivät katsoneet patsasta hyvällä niin hinnan, liiallisen ranskalaistyyppisyyden kuin riettaita ajatuksia herättävän figuurin vuoksi. Näyttely kertookin juuri näistä asioista.

– Kuvanveistäjä Ville Vallgrenin veistos on taiteilijan tunnetuin teos. Se lienee tuttu ympäri Suomea ja erityisesti pääkaupunkiseudulla joka keväisen pesuseremonian ja vappuaattoillan lakituksen kautta. Sen sijaan teoksen paljastamisen aiheuttama julkinen kohu yli 100 vuotta sitten, veistoksen mallin arvoitus ja tarinat sen erikoisen nimen takana ovat vähemmän tunnettuja.

Taidemuseossa toivotaan, että näyttely herättää ihmisten kiinnostuksen omaa rakennettua ympäristöä kohtaan, innostaa yleisöä kertomaan julkisesta taiteesta, jota kohtaavat ympäri kaupunkia. Miten se on ilahduttanut tai vihastuttanut heidän omassa lähiympäristössään. Toivovat myös, että näyttely ilahduttaa mahdollisimman monia kävijöitä Stoassa ja tuo mukanaan tuulahduksen kevään ja vapun vietosta.

– Otamme mielellämme vastaan palautetta aiheen tiimoilta.

Havis Amanda – suihkulähteen tarina

Helsingin taidemuseo kylässä

Ti 21.4.2015 – To 21.5.2015

Vapaa pääsy

Tapahtumapaikka: Stoa

Osoite: Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki

Näyttely Stoan parvigalleriassa. Avoinna ma-to klo 9-20, pe klo 9-18 ja la-su klo 10-16.

Mitä muuta tapahtuu Itiksessä?

Stoan laulusunnuntai

Su 19.4. 2015 klo 14:00 Vapaa pääsy Tapahtumapaikka: Stoa, Osoite: Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki

Laulattaja: Kalle Partanen, Säestäjä: Esko Rantanen.

Kinokonsertti: Entusiasmi

Vauvasta vaariin-viikko 21.4. klo 19:00

Liput 13/9€ (Ostettavissa Lippupalvelun verkkosivuilta)

Tapahtumapaikka: Stoa

Osoite: Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki

Kinokonsertissa kuultavan musiikin ovat säveltäneet ja sen esittävät Teho Majamäki ja Linda Fredriksson.

Dokumenttielokuvan suuri runoilija Dziga Vertov ohjasi hienoimmat mestariteoksensa ukrainalaiselle VUFKU-studiolle. Viimeisenä niistä valmistui Entusiasmi (1930). Elokuvan pääteemoina ovat menneen maailman väistyminen ja into sosialismin rakentamiseen.

Neuvostoliitto 1930, ei dialogia, 73 min, S, ohjaus Dziga Vertov, sävellys Teho Majamäki & Linda Fredriksson

Paikka: Musiikkisali

Lumous, älä koskaan katoa

Aale Tynni, P. Mustapää ja uuden kymmenluvun runoilijoita

La 25.4.2015 klo 15:00

Vapaa pääsy

Tapahtumapaikka: Stoa

Osoite: Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki

Järj. Helsingin suomenkielinen työväenopisto, Stoan lausujat esittävät Aale Tynnin ja P. Mustapään runoja sekä nykyrunoilijoiden vuosina 2013 ja 2014 julkistamaa tuotantoa. Kesto n. 1 tunti.

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net