Siirtotyöläiset avun tarpeessa

Varatuomari Tom Eldberg on huomannut epäkohdan, joka on jäytänyt monia Suomessa työskenteleviä venäläisiä, virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia, mutta myös puolalaisia ja ukrainalaisia. Heitä on yhteensä jo noin 100 000.

Eldbergin perustama ScanLex lakiasiaintoimisto on palkannut kielitaitoisen henkilökunnan, joka on kädet täynnä työtä. Yleinen käsitys on, että juridiset ongelmat painottuvat huumekauppaan, salakuljetukseen, pankkiautomaattien käpälöintiin ja muuhun raskaaseen rikollisuuteen. Tosiasiassa tuolla linjalla liikkuu vain muutamia kymmeniä Suomenlahden itä-ja eteläpuolisia.
Huijattuja rehellisiä työmiehiä ja -naisia on satoja. Miesten ongelmat ovat useimmiten rakennusaloilla, naisten ravintoloissa. Entisessä Helsingin Merihaan verotornissa riittää työmaata palkkaturva-asioissa, työturvallisuuden laiminlyönnissä, majoitusolosuhteiden huonossa hoidossa, laittomien irtisanomisten korjaamisessa ja monissa sellaisissa olosuhteissa, joita suomalaiset työntekijät eivät sietäisi hetkeäkään.
”Suomen laki antaa rohkeutta epäkohtien esille tuomisessa, sillä maksumieheksi ei koskaan jää petetty siirtotyöläinen. Viulut maksaa virheitä tehnyt työnantaja tai Suomen valtio. Siitä huolimatta ja tästä tietämättöminä monet asiakkaamme ovat pelänneet tuoda asioita esille”, Tom Eldberg rohkaisee sorrettuja.
”Oikeudenmukaiseen kohteluun kuuluvat rehdit ja sovitut menettelytavat. Se koituu hyödyksi kaikille osapuolille, myös töiden teettäjille. Ei kaikilla ole ongelmia, mutta väärin kohdeltujen aiheuttamat heijastusvaikutukset tilapäisesti työskentelevien osalta ulottuvat jopa työmiesten kotimaihin ja kotioloihin. Pettymykset ja suoranaiset petokset eivät myöskään kohenna Suomen ja suomalaisten mainetta rajojemme toisella puolella. Ärtymyksestä voi joutua maksamaan hinnan jopa viaton suomalainen turisti” ,toiminnastaan venäjänkielisessä Sputnik-radiossa ke
rtonut Tom Eldberg totesi.
”Vaikka epäkohtia on jo pystytty poliisin ja ammattiyhdistysväen yhteistoiminnalla poistamaan, edelleen löytyy vanhan Solifer-matkailuvaunun tunkkaisista uumenista kuusi omalla vuorollaan majoittuvaa ja Suomea rakentavaa virolaista 12 tunnin aikana. Silloin kun he siirtyvät työmaalle, seuraavat kuusi miestä palaa samaan kolkkoon hotelliin oman työvuoronsa päätyttyä”.
Huolimattomuus on aiheuttanut jopa hengen lähtöjä
”Matkailuvaunu sijaitsee kaiken lisäksi rakennustyömaan pihalla. Ja lopulta palkat jäävät maksamatta. Eli kyllä meillä töitä riittää”,varatuomari Eldberg raottaa tapahtumia raskaan esiripun takaa.

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net