Heja kamratskap!

Suomessa on perustettu kymmeniätuhansia urheiluseuroja, harvoja kuitenkin 1800-luvulla. Yksi niistä on HIFK.

Nykyisin useimpien seurojen tavoitteena on joko palvella ympäröivää yhteiskuntaa, kylää, kuntaa, lääniä tai tätä maata. Nuorten liikuttaminen on etusijalla, vanhusten kuntouttaminen kolmannella. Tuohon väliin mahtuu paljon, yhden tai kymmenen lajin ylläpitäjiä ja viime aikoina myös niin sanottuja organisaatioita, joiden pyrkimyksenä on amerikkalaisen mallin mukaan tuottaa omistajilleen taloudellista hyötyä.
Samanlaista tuokiota ei tuskin enää tule kuin Helsingin ruotsalaisessa reaalilyseossa Kruununhaassa vuoden 1897 perustamiskokous, jossa syntyi HIFK, Idrottsföreningen Kamraterna. Koulun oppilas Georges Doubitsky ja hänen ystävänsä olivat tarttuneet toimeen ja valitsivat seuran jäsenten päämääriksi sinnikkyyden (ihärdighet), valmiuden (färdighet), voiman (kraft) ja toveruuden (kamratskap).
Samainen HIFK on voittanut vast ?ikään seitsemän jääkiekkoilun ja ajat sitten jalkapalloilun miesten Suomen mestaruutta, menestynyt erinomaisesti käsipalloilussa, jääpalloilussa, keilailussa, yleisurheilussa ja ties missä. On vaatinut äärimmäistä sinnikkyyttä nousta Åke Lindmanin huippuhetkien jälkeisestä syvästä jalkapalloilun Veikkausliigaan, jäädä puolustamaan jääkiekkoilun herruutta pääkaupunkiseudulla ja varmistamaan menestystä myös yleisurheilussa.
Äsken koettu kotkalaisten synkkä suru ja HIFK:n sensaatiomainen nousu jalkapalloilun pääsarjaan tapahtui sellaisten pelaajien ja valmentajien avulla, jotka tunnettiin vain perhekuvista. Seinäjoella peliuransa aloittanut ja Vuosaaren Viikinkien sekä Gnistanin kautta HIFK:hon jo toisen kerran kiepsahtanut päävalmentaja Jani Honkavaarakin, 44, tunnetaan vasta nyt. Valmiutta ja valppautta on tarvittu silloin kun jalkapallojaoston taloudellinen ja urheilullinen menestys on romahtanut.
Päätä ei ole hakattu niin kovaa seinään, että paluumahdollisuus huipulle olisi lopullisesti tyrehtynyt. Voimaa tarvitaan lähes kaikessa urheilussa. Punnerrus, ponnistus ja jalkakyykky ovat pelitaidon kehittymisen edellytyksiä.
Ja sitten tuo 1800-luvulla korostettu toveruus. Se ei ole poliittista hokemaa. Se osoittaa keskinäistä kunnioitusta yli aidan vihreälle puolelle, menestyjien niityille. Se on myös niiden henkilöiden kunnioitusta, jotka pyyteettömästi myyvät pääsyliput ja kisamakkarat, kuljettavat seuraavia sukupolvia harjoituksiin ja peleihin eivätkä käännä selkäänsä silloin kaikki on menossa tai mennyt päin Prinkkalan palokunnantaloa.
HIFK:n, kuten tietenkin myös eurooppalaisella tasolla taistelevan HJK:n nuorimmat jalkapalloilijat pelaavat 5-vuotiaitten sarjoissa. Mikään toiminta ei onnistu myöskään ilman satojen muiden seurojen ja niissä ahkeroivien, valmentajien, vanhempien ja isovanhempien uhrautuvaa panosta.
MARTTI HUHTAMÄKI

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net