Alkoholipolitiikasta

Kansanedustaja Jaana Pelkonen vietti kesällä paljon aikaa suomalaiseen alkoholipolitiikkaan perehtyen.Vaikka olutkulttuuri on vahvasti Suomessa nousussa, Pelkosen mukaan suomalaiset eivät ole sahaavan alkoholipolitiikantakia kyenneet omaksumaan normaalia alkoholikulttuuria.

Hän on pannut merkille, että Suomessa on noudatettu hyvin pomppoilevaa lainsäädäntöä koko historiamme ajan.
– Ensin on annettu vähän löysää, joka mielestäni on tarpeen, sillä ihmiset tarvitsevat tietyn ajan voidakseen omaksua normaalin alkoholikulttuurin. Sitten kulutuskäyrä on näyttänyt nousevan, ja onkin heti kiirehditty kiristämään taas politiikkaa.
Poukkoilu ja hätiköiden tehtyjen päätösten vaikutukset alkoholinkulutukseen ovat Pelkosen mukaan tie, joka on nyt kuljettu loppuun.
– Mielestäni alkoholin valmisteverotusta pitäisi laskea asteittain. Ei nyt ihan Viron tasolle, mutta lähemmäs. Soisin, että alkoholia kulutettaisiin enemmän valvotuissa tiloissa eli ravintoloissa, mihin auttaisi ravintolassa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskeminen ruoan ALV:n tasolle, eli
24:stä 14 prosenttiin.
Pelkosen mielestä tilanteessa on paitsi kiusanteon, myös suoranaisia taloudellista toimintaa haittaavia piirteitä.
– Meillä on Suomessa noin 24 pienpanimoa, jotka ovat paikkakunnillaan todella tärkeitä, myös matkailumielessä. Pienpanimoiden ulosmyyntioikeus on ongelma, eli meillä edelleen pitää myydä sukkahousuja ja näkkileipää, jotta pienpanimot saavat myydä omia tuotteitaan.
– Etenkin tässä taloudellisessa tilanteessa meillä ei ole varaa tällaiseen. Yrittäjyyttä haittaavia sääntöjä on liikaa, Pelkonen sanoo.

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net