Mausta pataruoat talvisilla oluilla

Viikonvaihteessa valittu tuore Suomen Olutmestari Jani Suomalainen kehottaa lorauttamaan talvista olutta niin karjalanpaistiin kuin perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen.

Viikonvaihteessa valittiin Suomen uusi Olutmestari vuodelle 2015. Kolmatta kertaa kisaamassa ollut, viime vuonna Olutkisälliksi valittu Jani Suomalainen nappasi voiton neljän muun finalistin edestä paitsi oluttietämyksellään, myös juoman tarjoilutaidollaan. Finaalissa Suomalainen suositteli rohkeasti käyttämään olutta myös ruoanlaitossa.
Kun kesän päättyessä kevyemmät ruoat vaihtuvat syksyn ja talven tuhdimpiin keitoksiin ja patoihin, myös olutmaut vahvistuvat ja väri tummenee. Kesän lagerit ja kirpeät vehnäoluet siirtyvät syrjään tummien, paahteisten oluiden virratessa tuoppeihin.
– Varsinkin kun täällä Pohjolassa illat alkavat viilentyä ja pimentyä, täyteläisempi imperial stout tai porteri maistuu huomattavasti paremmalta kuin kevyt olut, Suomalainen tunnelmoi.
Talvikaudelle tyypillisiä tummempia stouteja ja portereita Suomalainen kehottaa kokeilemaan etenkin liha- ja riistaruokiin.
– Erityisesti lihapadoissa ne toimivat täydellisesti. Kun lisää vaikkapa karjalanpaistiin pullollisen porteria sekaan, tulee varsin maukasta.
Porterista voi keittää myös siirapin tai liemen pataa varten. Myös perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen voi lorauttaa sekaan vahvempaa täyteläisempää olutta, joka kiehuessaan saostuu ja tuo makua.
Suomalainen kaataisi samoja paahteisia, tummempia ruoanlaittoon käyttämiään oluita myös lasiin varsinaiselle aterialle.Makuelämyksestä tulee kokonaisvaltaisempi, kun samat maut tunnistaa sekä lautaselta että lasista.
Aallonharjalla tumma saison
Yleisemmin oluttrendien rintamalla IPA- eli India Pale Ale -oluiden buumi on väistymässä saison-tyyppisten oluiden tehdessä tuloaan. Belgian ranskankielisen alueen perinteinen kesäolut on vaalea ja hedelmäinen. Sesongin mukaan ne
tummuvat.
– Tuloaan tekevät imperial stoutit ja porterit sekä etenkin tummat saisonit, jotka ovat paahteisempia ja täyteläisempiä. Ja toki paahteiset IPA:t, joissa on katkeruutta mukana. Pienpanimoskenestä tulee mausteisia oluita, jopa chiliolutta. Ne ovat ehkä ruoanlaitossa vähän haasteellisempia.
Suomen Olutmestari saa kehittää oman oluen yhdessä Sinebrychoffin panimon kanssa. Suomalainen aikoo ryhtyä kehittelytyöhön omien makumieltymystensä johdattamana.
– Ajattelin tehdä Berliner Weisse -tyylistä vehnäolutta, joka on maultaan vähän happamampi. Se on varsinkin kesällä mukavan raikas juoma, ja haluaisin myös itse nautiskella enemmän tällaisia oluita. Toistaiseksi niitä ei vain ole ollut meillä paljon saatavilla. Toivon pystyväni avaamaan tätä genreä suomalaisille, Jani Suomalainen kertoo.

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net