Ilahtunut mieli

Kyllä mieleni niin ilahtui, kun sain päähäni haastatella kirjailija Tuomas Kyröä. Mielensä pahoittaja -sarjan lukija, Lallukan taiteilijatalossa asuva Antti Litja tiesi kertoa, että tämä uusi kansallishumoristi asuu nykyään Tervakoskella.

Kyllä mieleni aikanaan ilahtui kun kuulin, että entinen pohjoishelsinkiläinen skinhead-tyyppi Tuomas Kyrö oli alkanut piirtää sarjakuvia ja luopunut samalla Tapulikaupungin nuorisorikollisten jengistä.

Kyllä mieleni ilahtui myös siitä, että Tuomakselle ei tarvitse enää maksaa yhteiskunnan kassasta sosiaalitukea. Nyt häntä tukevat kirjojen lukijat ja television katsojat.

Kyllä mieleni ilahtuu myös siitä, ettei hänestä television mainion Hyvät ja huonot uutiset -ohjelman antaman kuvan mukaan skinheadia voi edes tulla. Sen sijaan parrankasvun vielä hiukan virkistyessä hänestä voi tulla Tervakosken Taata eli uusi Frans Emil Sillanpää ja sitä tietä Nobel-kirjailija.

Kyllä mieleni niin ilahtui myös siitä, että Kyrön kynästä ja virkeästä aivotoiminnasta on tullut uutta tuotantoa harjoituskappaleeksi jääneen ”Kunkun” jälkeen. Tiedetään, mikä hänen mielensä nyt pahoittaa.

Kyllä mieleni niin ilahtui kun huomasin, että Tuomas-herra on perillä myös maailman tyhjänpäiväisistä asioista kaikkein tärkeimmästä eli urheilusta. Hän kuuntelee muidenkin kuin itsensä tekemiä radio-ohjelmia ja hyvänä muistimiehenä häneltä saa oikeaa tietoa lajista kuin lajista. Sitä hän tosin ei tainnut tietää, että Tero Pitkämäki on äitini puolelta sukulaiseni.

Kyllä mieleni niin ilahtui, että Kyrö ei ole alkuperältään Tuomas Isokyrö, sillä ei niin pieneltä paikkakunnalta voi tulla kahta suurta kirjailijaa. Ilmari Turja tuli jo. Ja muutama vuosi sitten menikin. Turja ei loppuvuosinaan katsonut edes televisiota, sillä ”kaikki oli nähty”. Radio jäi syrjään huonon kuulon takia.

Kyllä mieleni niin ilahtuukin jo etukäteen siitä, että kun tapaan Tuomas Kyrön ja saan häneltä haastattelun esimerkiksi Janakkalan kauniin kirkon kiviaidan vieressä, uusia iloisia näkökulmia pilkahtaa esiin sekä asiasta että sen vierestä.

* * *

Kyllä mieleni lopulta todella ilahtui siitä, ettei minun tarvitsekaan lähteä Tervakoskelle tai eksymään Pasilan televisioviidakkoon, josta lähetetään kaikenlaisia teemoja, livejä, subeja, ykkösestä neloseen, katsomoa ja areenaa. Kirjailija Kyrö ei vastaa puhelimeen, ei kerro etukäteen reiteistään ja mikä parasta, ei anna haastatteluja muille kuin valitsemalleen välineelle.

Kyllä minun mieleni ilahtuikin siitä, että saatan olla haastattelematta Tuomas Kyröä ja toistaa vain sen, että hän kirjoittaa hyviä kirjoja, niin hyviä, että niiden pohjalta on syntynyt Dome Karukosken ohjaama ja Mari Perankosken ja Antti Liljan näyttelemä hyväntuulinen elokuva..

MARTTI HUHTAMÄKI

Comments are closed.

itis-lehti

Itäkeskuksen, Puotilan, Puotinharjun, Vartiokylän ja Marjaniemen alueiden oma ja riippumaton kaupunginosamedia.

Ilmestyminen

Nettilehteä päivitetään päivittäin. Painettu lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, kuukauden kolmantena torstaina ja sitä jaetaan lehtitelineistä eripuolilla ilmestymisaluetta, sekä kotitalouksiin ja kivijalkayrityksiin.

Yhteystiedot

itis-lehti
Toimitus
p. 041-7540305
toimitus@itis-lehti.net
Myynti
p. 045-2610240
myynti@itis-lehti.net